Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben.
Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. De fleste af foredragene afholdes af forskere fra Aarhus Universitet og på dansk, men der er af og til også forskere fra andre universiteter i Danmark eller udlandet.
Det er lysten til at fortælle om sin forskning til lægmand, der får forskerne til at bruge bunker af timer på at forberede foredragene. Niveauet er højt, men forståeligt. Målet er at alle, lige fra skoleelever til forskerens egne kollegaer, skal have noget ud af foredraget. Tilhørerne har vidt forskellige baggrunde og aldre: fra 15 til 80 år. Flere vælger foredragsaftnerne på lige fod med en tur i teateret. De mener, at underholdningen er lige så god og samtidig får de noget med hjem til hjernen.
Tre foredrag i Arken i Rødding
Rødding slutter sig nu til den lange række af lokaliteter i Danmark, på Færøerne og i Grønland, som livestreamer en del af foredragene fra Aarhus Universitet. I foråret 2019 kan du bliver klogere på den forunderlige verden, vi lever i, ved at følge tre foredrag om vidt forskellige emner: klimaændringer, hvaler og strålebehandling.
Arken åbner kl. 18.30, så alle kan nå at være på plads, inden der tændes for forbindelsen til Søauditorierne på Aarhus Universitet. Cirka 10 minutter før selve foredraget går i gang vil der være en kort introduktion. Midtvejs i foredraget er der en pause på 20 minutter, hvor der kan købes en lille forfriskning. Til sidst vil der være mulighed for at stille spørgsmål til foredragsholderen via SMS eller Twitter.
Det er gratis at deltage. Se hele forårets program på ofn.au.dk
Tirsdag den 26. februar:
Klimaændringer – den danske vinkel.
Professor i klimafysik Jens Hesselbjerg Christensen,
Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.
Hør om de mekanismer, der ligger bag klimaændringerne, og om de FN-rapporter, som beskriver, hvad vi ved om de igangværende klimaændringer og deres konsekvenser.
Tirsdag den 12. marts:
Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv.
Professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience, Zoofysiologi, Aarhus Universitet.
Tag med verdens mindste hval, marsvinet, på jagt i danske farvande og hør hvordan hvalerne, hvis forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise, har tilpasset sig livet i vand.
Tirsdag den 9. april:
Når fysikkens stråler helbreder.
Professor i medicinsk fysik Kari Tanderup, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Hør om fysikken bag de stråler, der kan slå kræftceller ihjel og bidrager til, at mange af os nu overlever kræft. Hør om den store, nye danske accelerator, som fra 2019 tilbyder danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi.